Arkeologi & Historia Sydost

OM

Det började säkert för 20 år sedan, den där tanken på att sprida arkeologi bland "vanligt folk". En bilatlas där besöksvärda fornlämningar var utsatta med en liten text om varje fornlämning. Kanske skulle man ha en CD-skiva längst bak i atlasen där jag kunde berätta om dessa platser?! Då kunde "folk" lyssna på berättelser om det landskapet som for förbi utanför bilfönstret.

Det blev ingen atlas.

För ungefär tio år sedan när jag fick erbjudandet om en tjänst som HF-reporter (livereporter) på P4 Blekinge fick jag frågan om det var något speciellt jag skulle vilja göra. Jag målade upp min gamla dröm med alla fina färger jag kunde komma på. "Jag har en magisterexamen i arkeologi - den borde användas! Jag skulle vilja ta med Thomas Persson (fd 1:e antikvarie vid Blekinge museum) en gång i veckan till en fornlämning och låta honom berätta om den. Göra det till "helgens besöksmål"! Folk ÄLSKAR arkeologi!!"

Det blev ingen radio vid en fornlämning.

2020. Lämnat Sveriges radio bakom mig. Frilans. Poddar ökade lavinartat.
Jag: arkeolog med journalistutbildning. Radioerfarenhet. "Möt folk där folk finns" - tänkte jag. Uppvaktade Blekinge museum och Länsstyrelsen i Blekinge med mina tankar.

Det blev en podcast. I egen regi. Med innehållet jag velat sprida i snart 20 år...

Med stöd från Länstyrelsen i Blekinge och med hjälp av Blekinge museum började podden sommaren 2021. Då med enbart arkeologi... men ingen tid är utan sin historia... 2022 lade jag till ordet Historia i poddens titel. 2023 - podden växer så jag byter ut Blekinge mot Sydost...

Jag som producerar "Arkeologi & Historia Sydost" heter Lena König. Växte upp utanför Karlskrona, 300 meter från Blekinges största figurristningshäll. Lotsade tyskar till hällen för en tialapp i början på 80-talet. Haft häst hela mitt liv och sett landskapet från mina höga hästar och känner det bättre än någon annat - trodde jag.
"Alltid glad och trevlig men lite för pratig" - omdöme från samtliga lärare vid kvartsamtalen genom skolåren.
Fick en uppenbarelse vid en monter på ett museum när jag var åtta år. Med djurhudar som kläder stod de där och tittade på mig. Jag tillhörde dem. Den fejk-brinnande brasan. Hunden. Det var sant. Den återkommande dröm jag så ofta hade som barn. Om tallskogen vid sjön. Skratten. Ljud av vuxna som "grejade" med saker. Doften av rök från eld. Rödbrun sand. Tryggt. En nästan svart sjö. Hunden som lekte med mig och ett annat barn i vattenbrynet. Jag blev säker på att jag en gång hade levat som de i montern på museet. På stenåldern...

En god berättelse förlänger livet eller ger det liv vi har ett bättre innehåll. Jag vill sprida berättelser från förr. Tillgängliggöra det som historiskt stannat i arkiv, doktorsavhandlingar eller samhällsklasser. Dra med de ut som inte kan gå själva eller inte vet var de ska leta. Eller ATT de kan leta.
Dela gärna podden med andra. Ge dem ett verktyg att öppna ögonen till vårt fantastisak kulturlandskap!
I samarbete med: