GULDET I BLEKINGE Svante Fischer om solidusmynten
I det här avsnittet ska vi prata om GULD I BLEKINGE. I början på oktober besöktes Blekinge museum av Svante Fischer. Svante Fischer är docent i arkeologi vid Uppsala universitet …
I det här avsnittet ska vi prata om GULD I BLEKINGE. I början på oktober besöktes Blekinge museum av Svante Fischer. Svante Fischer är docent i arkeologi vid Uppsala universitet …
Att gå på museum är något magiskt, att få se fynd från förr ligga där i montrar, skinande och spännande är en ynnest! Men innan ett arkeologiskt fynd kan läggas in …
I det här avsnittet ska vi bakom kulisserna igen. Vi ska lära oss mer om dendrokronologi! Dendrokronologi handlar om att åldersbestämma genom att räkna årsringar på ved. Men efter att …
Det har säkert sagts 1000 gånger i podden att ”vi ska skicka detta på analys” och sen har de ett resultat. Men vad hände där emellan? Det blir temat i …
1676 – mitt under Skånska kriget (1675-1679) försökte två skepp ta skydd undan den danska flottan. Det var då Constantia kom att bli en del av Karlskronas historia. I dag …
I det här avsnittet ska vi besöka Blekinges största fornvårdsområde och länets första industri. Vi ska besöka Stenhuggeriet på Tjurkö i Karlskrona skärgård. Vi träffade Jan Abramsson från Skärgårdskraf i Restaurationshuset …
Detta avsnitt är som en trailer eller en ”inför” ett längre avsnitt som kommer att publiceras senare i år, när alla dateringar finns på plats! Tills dess: Tidigare i dag …
I det här avsnittet ska vi göra ett återbesök. Vi ska besöka den gömda medeltidsstaden Elleholm som ligger på en lite ö mitt i Mörrumsån i Blekinge. Sedan 2016 bedriver Blekinge …
I det här avsnittet återvänder vi till platsen för ett gammalt avsnitt i podden – Hagbards Källare utanför Ronneby. 2021 genomfördes det en forskningsgrävning i och vid den gamla grunden, …
Det är inte helt säkert men troligen är Klapphuset, som ligger på Kattrumpan i Kalmar, det enda bevarade klapphus i Skandinavien. Ett klapphus är en byggnad dit man kunde gå …
I det här avsnittet tar vi båten från Oskarshamn till en av Sveriges mest mytomspunna platser, Blå Jungfrun. Klippön mitt i norra Kalmarsund. Tillsammans med arkeologerna Anna-Karin Karlsson och Kenneth …
Nu styr vi kosan mot Tjusbygden! Tjustbygden är ett av de mer betydelsefulla hällbildsområdena från bronsåldern i norra Europa! Det fjärde största för att var exakt!I det här avsnittet besöker …
I förra veckan besökte podden utgrävningen vid Gamla Skogsby på Ölands sydöstra sida. Under nästan en månad har studenter från Linnéuniversitetet grävt ut den sista delen i det nästan 35 …
I det här avsnittet ska vi tillbaka till Rosendals järnåldersby på norra Öland. Nu traskar Jan-Henrik Fallgren och jag bort till ett av de tre gravfälten som ligger vid byn. Gravfältet som …
Tänk dig att få se hur människor levde för 1500 år sedan… …. det kan man nästa göra! På Ölands nordligaste spets finns norra Europas bäst bevarade byar från järnåldern. Den …
I det här avsnittet av Arkeologi och Historia Sydost ska vi prata byggnadsminne och byggnadsvård! Kulturhistoriskt värdefulla miljöer och byggnader kan skyddas som byggnadsminne och i det här avsnittet ska …
I det här avsnittet ska vi till ett RIKTIGT fint besöksmål! Vi ska till Västerviks kommun i norra delen av Kalmar Län, där finns ett av landets främsta bronsålderslandskap med …
I det här avsnittet ska vi återigen till Öland, men vi tar ett rejält skott framåt i tiden. Vi ska göra ett besök vid delar av en 300 år gammal industrimiljö, …
I det här avsnittet ska vi beträda lite ny mark i podden! Vi ska ge oss ut på slagfältet…! Vi är i västra Skåne – en bit utanför Landskrona – …
I det här avsnittet ska vi besöka en bondgård, en industri och en lagerlokal. Vi ska ut på en resa längs ”Krutets väg” Tillsammans med Ivar Wenster bebyggelseantikvarie vid Ankdammen konsult …
En skeppssättning längre än Ales stenar och sammanlagt sju skeppssättningar på en sträcka av en halv kilometer. Det är värt att berätta om! I det är avsnittet träffar vi arkeologen Tony …